Kumral Ada Mavi Tuna-Buket Uzuner

Bu kitabı o kadar çok övmüşlerdi ki alıp okumak istedim. Nedir bu kitapta bu kadar insanları etkileyen demiştim. Ve sonra okudukça neden bu şekilde insanların etkilendiğini kitabın herkeste aynı hazzı verdiğini anlamış oldum.

O kadar derin o kadar sıcak bir hikaye ki okudukça içinden çıkamıyorsunuz. Bir film izler gibi kafanızda kahramanlar tek tek canlanıp hayat buluyor. Ve kitap bittiğinde ince bir sızı kalıyor içinizde…

Gelelim kitabın konusuna ;

Tuna ve Aras iki kardeşler ve Kuzguncuk’ta yaşıyorlar. Tuna herzaman için abisinin gölgesinde kaldığını düşünür ama bunu hiç belli etmez.Çünkü abisi akıllı, zeki, yetenekli ve oldukça yakışıklıdır.

Bir gün mahallelerine ünlü sinema oyuncuları Süreyya Mercan ve Pervin Gökay’ın taşınması ile hayatları değişir. Bu ailenin Ada isimli bir kızı vardır. Tuna Ada ile küçük bir taş sayesinde tanışır. Tuna’nın gözün de Ada çok güzel bir kızdır ve oldukça kumraldır. Ada Tuna ‘dan büyüktür. Tuna ilk görüşte Ada’ya aşık olur aklından şunlar geçer ;

Onu ilk kez gördüğümde hayatımda çok önemli bir yer tutacağını sezmiştim.Bu tıpkı bir filmin ilk karesinden bütününü kavramak, sonunu tahmin etmek gibi bir duyguydu. Onu ilk gördüğümde bundan böyle artık çok önemli olacağını sezmiş ve ürkmüştüm.O andan başlayarak yaşantım değişecek ,artık hiç bir şey eskisi gibi olmayacaktı.Bunu nasıl güçlü hissettiğimi ve sarsıldığımı iyi hatırlıyorum, fakat elimden gelen hiç bir şey yoktu.Çünkü güçlü bir çekim alanının etkisine girmiş büyülenmiştim.

Kumral Ada Mavi Tuna-Buket Uzuner

İşte Tuna ‘nın aşkı o zaman başlar ve bir ömür boyu sürer. Ada bir gün Aras ile tanışır ve üçü çok iyi arkadaş olurlar. Aras ve Ada ayı yaştadır. Her günleri birlikte geçer. Ada Tuna’yı kardeşi gibi sever ve günler geçtikçe bu sevgisi artar. Oysa Aras’a hissettikleri bambaşka bir duygudur. Fakat Tuna’nın Ada’ya olan zaafını herkes bilmektedir. Böylece üçü bir aşk üçgeni içinde yaşayıp giderler.

Yıllar sonra Ada ve Aras üniversite sınavlarına girerler ve açıklanmasına 1 ay kalmıştır. Bir akşam üstü hep birlikte dışarı çıkarlar. Sahile doğru gider orada dolaşırlar. İşte o sırada ne olacaksa olur ve o gece hayatlarına karabasan gibi kaplar. Aras Tuna ile iddialaşır ve karşılarındaki yükseklikten denize atlayıp atlayamayacağını söyler. Ve o anlık coşku ile Aras koşarak denize atlar. ve o kulaklardan ömür boyu gitmeyecek olan ölüm sesi….

Sonrasında her şey değişir. Ada yurt dışına gider. Yıllar sonra Ada yurt dışında birisi ile evlenir Tuna ise Ada’nın kuzeni Meriç ile evlilik yapar. Tuna evlenmiş olsa da Ada’ya olan duyguları hiç bir zaman son bulmaz.Bir sabah uyandığında Meriç’in bir not bırakarak gittiğini görür. Kağıtta Ada’nın cinayet işlediği yazmaktadır. Tuna bunun gerçek olmadığını Ada’nın böyle bir şey yapmayacağını çıkan haberlerin yalan olmasını ister. Tam o sırada kapı çalar ve ülkede iç savaş çıktığını ve gelen iki askerin onu götürmek istediğini öğrenir. Çaresizce onlarla gitmek zorunda kalır ve bu yaşadıklarının sadece rüya olmasını ister…

Kitaptan bir kaç alıntı ;

Bu memlekete mühendis, doktor, iktisatçı, teknisyen kadar sanatçı, düşünür ve bilim adamı lazım geldiği ulusça anlaşıldığında zaten ikinci büyük adımı atmış olacağız.

Kumral Ada Mavi Tuna-Buket Uzuner

İçimdeki bütün uçurtmaların ipleri koptu ve hepsi havaya savruldu.

Kumral Ada Mavi Tuna-Buket Uzuner

Kadınlar erkekler gibi standart tepkiler vermezler. Her birinin ayrı tepkisi vardır. Tektip davranan biz erkekler, bununla başa çıkamayınca onları anlaşılmaz ve tahmin edilemez olmakla suçlarız hemen.

Kumral Ada Mavi Tuna-Buket Uzuner

Kitabı okumadıysanız hemen temin edip okuyun derim. Bu sıcacık derin, hikayeyi mutlaka yüreğinizde hissede hissede okuyacaksınız.

Yorum yazarsanız kitap hakkında istişare edebiliriz.

Sevgiler💛

Yorum bırakın

WordPress.com'da Blog Oluşturun.

Yukarı ↑

WordPress.com ile böyle bir site tasarlayın
Başlayın